Onlangs kwam er een Duitse klant met zijn gravelbike in de winkel bij ons in Egmond aan Zee. De meneer was met zijn fiets op het strand geweest en had zijn banden wat leeg laten lopen zoals het hoort op het strand. Bij verlaten van het strand rijdt hij met zijn zachte bandjes een stoepje af en staat een paar meter verder stil met een platte voorband veroorzaakt door een stootlek.

Dit voorbeeld, wat we zo nog even zullen uitdiepen, bevestigt wat wij in de winkel al een tijdje de klant meegeven. “Pas op met te brede velgen en een niet geschikte bandenmaat”. De meneer uit Duitsland had een mountainbike velg gecombineerd met een cyclocross band. Een te brede velg en een te smalle band.

Met name op het strand zie je steeds bredere velgen verschijnen. Een binnenmaat van 35 mm is al niet meer ongewoon. Waarom die brede velgen? "Daar worden de banden zo lekker breed van, en dan kan ik een nog lagere bandenspanning rijden op het strand".

Er ontstaan combinaties van veel te brede velgen met banden die ontworpen zijn tot een maximale velgmaat van 29 mm. De band verliest de vorm en rijeigenschappen waarvoor hij ontworpen is en er ontstaan veel vaker stootlekken doordat de band in elkaar zakt. Dat de band zo lekker breed wordt is ook meer een wens dan feit. Een band wordt over het algemeen 0,4 mm breder bij een toename van de velgbreedte met 1 mm.

Waarom zijn die brede velgen er dan? Die zijn echt niet voor het strandracen uitgevonden. Die zijn uitgevonden voor echt brede banden dus 2.6 of breder en niet onze strand standaard van 2.35. Er zijn diverse producenten en testen die onderbouwen dat de maximale velgbreedte niet meer dan 29 mm binnenbreedte is en dat het resultaat van bredere velgen leidt tot vaker lek rijden, onveilige situaties en het verliezen van de de karakteristieken van de band. Zou dat een reden zijn waarom er afgelopen seizoen op het strand zo ontzettend veel lekke banden te bespeuren waren?

Informatie:

http://engineerstalk.mavic.com/en/the-right-tyre-w...

https://www.bikerumor.com/2016/08/12/tech-story-ma...

We leggen het je graag een keer uit bij ons in de winkel.